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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
30/11/2023 |
Data da última atualização: |
30/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
COELHO, T. L. S.; SILVA, D. S. N.; SOUZA FILHO, L. B. DE; ROCHA, J. M.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; GAMELA, R. R.; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES JÚNIOR, C. A.; VIEIRA, E. C. |
Afiliação: |
TIAGO LINUS SILVA COELHO, Federal University of Piauí; DARLISSON SLAG NERI SILVA, Federal University of Piauí; LUIZ BRITO DE SOUZA FILHO, Federal University of Piauí; JARDEL MENEZES ROCHA, Federal University of Piauí; JULYMAR MARCANO DE HIGUERA, Federal University of São Carlos; IVERO PITA DE SÁ, Federal University of São Carlos; RAIMUNDO RAFAEL GAMELA, Higher Polytechnic Institute of Gaza; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; CÍCERO ALVES LOPES JÚNIOR, Federal University of Piauí; EDIVAN CARVALHO VIEIRA, Federal University of Piauí. |
Título: |
High enhancement of macro and micronutrients quantification in Cajuína by ICP OES using ultrasound and multivariate analysis. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry Advances, v. 2, 2023. |
Páginas: |
8 p. |
DOI: |
10.1016/j.focha.2023.100265 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A fast, safe, simple, and low-cost analytical method was developed for the determination of macro and microelements in Cajuína samples from Brazil combining UAE and ICP OES. A multiplexed approach using experimental designs was applied for method optimization. The optimal conditions were using 4 mL of 8 mol L−1 HNO3 and 1.5 mL H2O2 under 30 min of sonication. The detectability of the method has been improved. The precision was RSD < 5.5% while the accuracy of the method ranged from 87% to 108% as well as the results were in agreement with the reference method. The analysis of 38 samples of Cajuína juices presented a mean of Ca, Cu, Fe, K, Mg, Na, P, S and Zn of 8.70, 0.10, 0.97, 1223, 112, 60.1, 83.9, 65.1, and 0.99 mg L−1. So, the proposed analytical method demonstrated feasibility for the simultaneous determination of mineral nutrients in similar matrices as beverage. |
Palavras-Chave: |
Factorial experimental design and response surface methodology; ICP OES; Ultrasound-assisted extraction. |
Thesagro: |
Cajuína. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158970/1/HighEnhancementMacro.pdf
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Marc: |
LEADER 01850naa a2200301 a 4500 001 2158970 005 2023-11-30 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.focha.2023.100265$2DOI 100 1 $aCOELHO, T. L. S. 245 $aHigh enhancement of macro and micronutrients quantification in Cajuína by ICP OES using ultrasound and multivariate analysis.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a8 p. 520 $aA fast, safe, simple, and low-cost analytical method was developed for the determination of macro and microelements in Cajuína samples from Brazil combining UAE and ICP OES. A multiplexed approach using experimental designs was applied for method optimization. The optimal conditions were using 4 mL of 8 mol L−1 HNO3 and 1.5 mL H2O2 under 30 min of sonication. The detectability of the method has been improved. The precision was RSD < 5.5% while the accuracy of the method ranged from 87% to 108% as well as the results were in agreement with the reference method. The analysis of 38 samples of Cajuína juices presented a mean of Ca, Cu, Fe, K, Mg, Na, P, S and Zn of 8.70, 0.10, 0.97, 1223, 112, 60.1, 83.9, 65.1, and 0.99 mg L−1. So, the proposed analytical method demonstrated feasibility for the simultaneous determination of mineral nutrients in similar matrices as beverage. 650 $aCajuína 653 $aFactorial experimental design and response surface methodology 653 $aICP OES 653 $aUltrasound-assisted extraction 700 1 $aSILVA, D. S. N. 700 1 $aSOUZA FILHO, L. B. DE 700 1 $aROCHA, J. M. 700 1 $aMARCANO DE HIGUERA, J. 700 1 $aSÁ, I. P. DE 700 1 $aGAMELA, R. R. 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 700 1 $aLOPES JÚNIOR, C. A. 700 1 $aVIEIRA, E. C. 773 $tFood Chemistry Advances$gv. 2, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
22/01/1998 |
Data da última atualização: |
23/09/2020 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
COSTA, N. de L.; PEREIRA, R. G. de A. |
Afiliação: |
NEWTON DE LUCENA COSTA, CPAF-RO; RICARDO GOMES DE ARAUJO PEREIRA, CPAF-RO. |
Título: |
Desempenho agronômico de leguminosas forrageiras nos cerrados de Rondônia. |
Ano de publicação: |
1996 |
Fonte/Imprenta: |
Porto Velho: EMBRAPA-CPAF Rondônia, 1996. |
Páginas: |
4 p. |
Série: |
(EMBRAPA-CPAF Rondônia. Comunicado técnico, 114). |
ISSN: |
0103-9458 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Avaliou-se desempenho agronômico de leguminosas forrageiras, visando selecionar aquelas mais promissoras para formação de pastagens melhoradas nos cerrados de Rondônia. Conclui-se que: Leguminosas forrageiras mais promissoras para formação e/ou renovacção de pastagens nas condições edafoclimáticas dos cerrados de Rondônia foram S. guianensis cv. Minerao, S. guianensis var. Pauciflora BRA-001333 e BRA-008150, S. guianensis var. Vulgaris BRA-019097, S. macrocephala BRA-008419, C. acutifolium BRA-009237, BRA-006483, BRA-009227 e C. brasilianum BRA-006025 e BRA-012297. |
Palavras-Chave: |
Amazônia Ocidental; Brasil; Embrapa Rondônia; Feed crops; Feed legumes; Gênero; Pasture; Rondônia; Vilhena (RO); Western Amazon. |
Thesagro: |
Aclimatação; Campo Experimental; Características Agronômicas; Centrosema; Cerrado; Comportamento de Variedade; Condição Ambiental; Fertilidade do Solo; Leguminosa Forrageira; Pastagem; Performance; Rendimento. |
Thesaurus NAL: |
Acclimation; Agronomic traits; Brazil; Cerrado soils; Crop yield; Environmental factors; Forage legumes; savannas; Soil fertility; Stylosanthes; Variety trials; yields. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/81361/1/FOL-4457-0001.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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